Vitorlázórepülő pilótaképzés 2021

Álmodtál már a repülésről, keresed a kihívásokat? Szeretnéd megtapasztalni milyen madárként repülni? Itt az ideje, hogy vitorlázórepülő pilóta legyél! Jogosítványa ma már bárkinek lehet, de barátaid közül mennyien PILÓTÁK? A vitorlázórepülés ma már nem elérhetetlen cél, Te is lehetsz Pilóta!

Szeretnéd az igazi szabadság semmihez nem fogható érzését nap mint nap átélni?
A képzés során nem csak repülni tanítunk meg, hanem igazi csapatjátékossá válsz közöttünk. Átélheted milyen, amikor mindenki azért dolgozik, hogy a te repülésed tökéletes legyen.

És mindezek mellé adjuk a szuper csapatot, új barátokat, legendás reptéri bulikat és persze olyan élményeket, amiről eddig csak álmodtál.
A vitorlázórepülést a repülés királynőjeként tartják számon. Amikor repülsz olyan látványban és soha nem tapasztalt szabadságban lesz részed, ami minden álmodat felülmúlja!

A vitorlázó repülés nem csak hobby, elismert sportág is, számos versenyen méretheted meg magad. Területi- és nemzeti bajnokságokon indulhatsz. Rendeznek európa és világbajnokságokat is különböző géposztályokban. Illetve egész évben folyik a Magyar Vitorlázórepülő Kupa.

Ha a repülést választanád hivatásodnak, akkor a vitorlázórepülés jó kezdet, és lehetőséget biztosít a kis- és nagygépes pilótaképzés alapjainak elsajátítására.

A képzésről

Az idei évben sok újdonsággal készülünk számotokra! A képzést ettől az évtől vontatásból kezdjük, Twin Astir tipussal, amely klubunk legújabb repülőgépe. A Twin Astir egy modern, műanyag építésű, jó teljesítményű kétüléses vitorlázó repülőgép. A vontatásból való képzés rugalmasabb szervezést és repülést tesz lehetővé a képzés során, így akár hétköznap is lehetséges a képzés megszervezése. 

A jelentkezés regisztrációhoz kötött! A regisztrációs felület az oldal alján található!

A tanfolyam kezdési időponjtja: 2021.02.27 – 09:00- Miskolci repülőtér!

 • Minimális életkor
  A gyakorlati repülést kizárólag 14. életévét betöltött személy kezdheti meg, az első egyedül repülést kizárólag 15.- ik életévét betöltött személy végezheti. Szakszolgálati engedély megszerzéshez legalább a 16. életévét be kell töltenie a növendéknek!
 • Egészségügyi feltételek
  Az egyedüli repülésekhez, érvényes legalább 2. osztályú orvosi minősítéssel kell rendelkezni.
 • Egyéb követelmények
  Az SPL alapképzés elméleti részét tartalmazó tanfolyam elvégzése után a növendéknek a képzési szervezetnél elméleti házi vizsgát kell tenni. Sikeres elméleti házi vizsgát követően megkezdheti a gyakorlati repülést, de az SPL szakszolgálati engedély megszerzéséhez a hatóságnál kell sikeres elméleti vizsgát tennie, mely 24 hónapig érvényes.

A tanfolyam kezdési időponjtja: 2021.02.27 – 09:00- Miskolci repülőtér!

 • Elméleti képzés
  Az elméleti képzés során több témát is érintünk, amely elengedhetetlen egy vitorlázórepülő pilóta számára. Ilyen pl.: aerodinamika, szerkezettan, műszertan, időjárás, stb…
 • Az első szakasz a “B” vizsgáig oktatóval történő repüléseket foglal magában. Ez 31 db felszállást jelent, amelyben a repülőgép vezetésére és a közben felmerülő vészhelyzetetek megoldásának oktatására fektetjük a hangsúlyt.
 • Ezt követően megszerezhető a “B” vizsga. Ez 5 egyedüli iskolakört jelent. Az eddig megszerzett tudás már elegendő ahhoz, hogy a növendék önállóan, nyugodt időjárási körülmények között, biztonságosan végrehajtsa a repüléseket.
 • A második szakasz a “B” és “C” vizsga közötti rész. Itt részben önállóan, részben oktatóval repülnek a növendékek. Itt már a vitorlázórepülés alapelemeire fektetjük a hangsúlyt. Ilyen pl. a termikelés.
 • Egy átlagos iskolakör kb. 5-6 perc. A “C” vizsga megszerzéséhez már minimum 10 percet kell a növendéknek a levegőben töltenie.
 • A harmadik szakasz az úgynevezett középfokos oktatás, a “C” és a “D” vizsga közötti szakasz. Itt már hosszabb repüléseket kell teljesítenie a növendékeknek. Először oktatóval, majd önállóan. (30 perc, 1 óra, 3 óra).
 • Ezek után a növendéknek a Légügyi Hatóságnál elméleti és gyakorlati vizsgát kell tennie.
 • Így válik a növendékből pilóta! De ne hidd, hogy ezzel vége! Itt kezdődik a nagybetűs VITORLÁZÓREPÜLÉS!
 • A “D” vizsga teljesítéséhez már legalább 5 órát kell a levegőben töltened, minimum 1000m magasságnyerés kell és repülnöd kell egy minimum 50 km hosszúságú távot! Ha ezeket teljesíted Ezüstkoszorús vitorlázórepülő pilóta leszel!
 • A későbbiekben megszerezhető az Arany – és Gyémántkoszorú. Majd távolsági diplomák amelyek már minimum 750km-es távrepülést takarnak!
 • Ezek közben pedig belekóstolhatsz milyen egy vitorlázórepülő verseny!
 • A szakszolgálati engedély megszerzése után lehetőség van TMG kiterjesztés megszerzésére, amelyel motoros vitorlázórepülőgépeket is vezethetsz! Ezt követően pedig sokkal egyszerűbben szerezhetsz PPL (motoros) szakszolgálati engedélyt.

Izgalmas ugye?

A képzés díja „B” vizsgáig 400.000 Ft, amelyből 100.000 Ft befizetése után lehet megkezdeni a kiképzést.

A fennmaradó összeget részletekben is lehet fizetni.

“B” vizsga után kedvezményes klubtarifán repülhetsz tovább.

Minden a pilotakepzes@lhmc.hu címre küldött kérdésre szívesen válaszolunk!

Jelentkezés